четвер, 30 листопада 2017 р.

Золотковичі – моя маленька Батьківщина

      29 листопада на базі Золотковицької ЗОШ І-ІІ ступенів, що на Мостищині було проведено методичне обєднання вчителів географії. Засідання пройшло у формі краєзнавчого заняття. Вчитель географії Зубик Н.В. вирішила відступити від традиційних уроків і підготувала краєзнавче заняття на тему «Золотковичі – моя маленька Батьківщина». Адже справжні громадяни і патріоти виростають на історичних коріннях свого краю. Засідання розпочався з краєзнавчої екскурсії на місцевості, туристична фірма «Мандрівник» села Золотковичі  надала учителям географії безкоштовну екскурсію населеним пунктом, адже саме вони, стали мільйонними відвідувачами села Золотковичі.
    Першим обєктом у мандрівці став будинок місцевого самоврядування, де туристів зустріла селищний голова Збитковська Л.М., яка ознайомила зі статистичними даними села Золотковичі. А далі мандрівку рідним краєм проводили екскурсоводи(учитель географії Зубик Н.В. та учні 8-9кл.: Семен І., Телятинський Д., Андрушко В., Сютик Ю, Тимосевич А., Люля С., Вагіла М., Лехновський Н.), які зустрічали туристів на різних відрізках місцевості, і розповідали  про культурні, історичні, природні пам’ятки села. Екскурсія завітала до святинь: УГКЦ Воздвиження Чесного Христа і римо-католицького костьолу, який має визнання Божого Милосердя, де усі разом молилися за мир і спокій в Україні. Останньою зупинкою в мандрівці стала Золотковицька ЗОШ І-ІІ ступенів. Екскурсоводи ознайомили туристів з історичною довідкою про рідну школу і запросили відвідати шкільну «Гостинну світлицю».
     Працівники світлиці  спеціально до свята склали відповідне меню зі стравами стародавньої кухні, які готували золотківські господині у давнину. У меню було передбачено: історичні довідки, пісні, вірші, легенди і смачні наїдки та місцеві смаколики. Відвідувачі мали можливість посмакувати «запалюваною зупою», «кнелями по-золотківськи», а також солодкими десертами(яблучним та сирним пирогами, пампушками, тістечками, «завиванцями») представленими торговельними марками сімей: Андрушко, Семен, Павелко, Паласевич, Сютик, Семко і Вагіла, які приготували смаколики виключно за родинними традиціями села Золотковичі.  Працівники «Гостинної світлиці» не тільки пригощали різними наїдками відвідувачів, а й розповідали про історію заснування населеного пункту, визначні події та історичні факти, читали авторські поезії про рідний край, співали пісні, переглядали відео сюжети,інсценували легенди про походження назви своєї малої Батьківщини.
       Цікавою була розповідь завідувача сільської бібліотеки Міськевич Г. М.  про побут і заняття золотківчан у давнину. Учитель географії розповіла про видатних вихідців із села, зокрема: воїнів УПА, учасників бойових дій в Афганістані, ліквідаторів наслідків ЧАЕС, воїнів АТО. Відвідувачі мали можливість ознайомитися з творчим спадком визначного вихідця із Золоткович – Богданом Головином,який був відомим педагогом, публіцистом, краєзнавецем, громадським діячем та автром понад 450 нарисів, статей, творів про рідний край.  
     Як подарунок гостям,  учениці 8 класу(Сютик Ю, Вагіла М., Семко І., Люля С.) затанцювали танець у сучасній інтерпретації пісні «Десь по світу». На згадку про краєзнавчу екскурсію до села Золотковичі, діти подарували власноруч вишиті сувеніри.

       На завершення краєзнавчого заняття, учитель географії Зубик Н.В. закликала дітей і усіх присутніх  не забувати свого рідного клаптика землі, свого рідного слова, адже саме воно за словами Анни Канич: «…відкрило дивний світ, що жде добра давно, відкрило …край, мій рідний край – святиню, де ви кровиночка малесенька його».       






Немає коментарів:

Дописати коментар