неділю, 11 листопада 2018 р.

Слідами творчості видатного золотківчанина – Богдана Головина


День української мови та писемності в Золотковицькій ЗОШ І-ІІ ступенів Мостиського району пройшов під гаслом: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…» Шкільний бібліотекар Зубик Н.В. разом з учнями 9 класу відвідали сільську бібліотеку, де познайомилися з творчістю свого земляка Богдана Головина, який народився  1926 року в селі Золотковичі, Мостиського району, Львівської області. Б.Головин країнський педагог, історик, просвітянин, краєзнавець, публіцист. Заслужений працівник освіти України, член Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, Української світової спілки професійних вчителів. Почесний член Всеукраїнського товариства «Просвіта» та Християнського місійного товариства «Фундація духовного єднання України».
Школярі мали можливість ознайомитися з його роботами: «Мученики та ісповідники Української церкви ХХ століття» (2000, Тернопіль),«Нації незгасимий смолоскип» (2003, Тернопіль),«Ґроно вітань щиросердних» (2004, Тернопіль) та ін.
Діти разом з шкільним бібліотекарем Зубик Н.В. дослідили життєвий і творчий шлях видатного золотківчанина. Адже, справжнє прізвище Богдана Головина – Галавін, оскільки батьків з трьома дітьми депортували на Північний Урал як «українських буржуазних націоналістів», «ворогів народу». Богдан Головин працював під псевдонімами – Богдан Кузик, Богдан Горбачівський, Теодор Хуторянин, Тарас Чепіга .
Сільський бібліотекар Міськевич Г. розповіла учням, що Б.Головин був автором понад 450 статей, нарисів, рецензій, розвідок про українських письменників, науковців, священиків, учасників ОУН та УПА, громадсько-політичних діячів.








Немає коментарів:

Дописати коментар